Üretim yapıp satmanın kazancı her zaman fazla görünmektedir. Ama detaylar göz önüne alındığında karlılığın beklendiği gibi olmadığı ortaya çıkacaktır. İyi bir hesaplamayla çiğ köfte üretip satma nın ya da çiğ köfte alıp satma nın karlılığı hakkında net fikir sahibi olunabilir.
BÜYÜK DÜKKAN VEYA AYRI BİR DÜKKAN
20-25 metrekarelik bir dükkanda üretim yapıp satış yapmak mümkün değildir. Bu nedenle daha büyük metrekareli bir dükkan veya üretim için ayrı bir dükkan var olması gerekir. Ayrı bir dükkan ayrı kira, ayrı elektrik, su, vergi, ruhsat bedeli yükünü beraberinde getirir.
USTALIK BELGESİ ve PERSONEL GEREKLİLİĞİ
Üretim yapıp aynı dükkan içerisinde satarken ustalık belgesi gerekecektir. Üretim için ayrı bir alanın dışında ayrı bir personel ihtiyacı da olacaktır. Ayrı personel için maaş, SSK, yemek ve diğer giderler de düşünülmelidir. Personelin izinli olacağı günler de hesaplanarak üretimin aksamaması için planlamanın iyi yapılması gerekir.
STOK MALİYETİ
Üretim yaparken çiğ köfte üretiminde kullanılacak malzemelerin stoklarının da tutulması stok maliyeti getirecektir. Üretim alanı dışında stok (depo) alanı da ekstra bir maliyet demektir. Çiğ köfte üretiminde kullanılacak malzemeleri toptan alıp stoklamak üretimi karlı hale getirecektir. Ama bu halde de sermayenin belli bir kısmı stok maliyeti için ayrılmalıdır.
ÇİĞ KÖFTE ALIP SATMAK
Çiğ köfte üreticileri nden çiğ köfte alıp satmak maliyet olarak üretmekten bir miktar fazla görünse de toplamda karlılığı daha yüksek olabilir. Sadece ihtiyaca göre çiğ köfte almak ve ihtiyaca göre stoklamak karlılığı arttırır. Üretim için ayrı bir alana kira vermemek, ayrı bir personel çalıştırmamak, çiğ köfte üretiminde kullanılacak baharat, bulgur, salça gibi ürünlerin stoklarını tutmamakta faydaları arasındadır.
Çiğ köfte dükkanında satışını yaptığınız günlük çiğ köfte miktarı dükkan açılışı itibariyle netleşmeye başlar. Buna göre çiğ köfte üreticilerinden çiğ köfte temininde bulunabilirsiniz. Örneğin günlük satışınız 20 kg ise her zaman elinizde 40-45 kg civarında ürün tutmak, ürünler azaldığında üreticiden tekrar ürün istemek mantıklı olur. Üreticiden gelen çiğ köfteleri stoktakilerle yer değiştirmek, stokta tuttuğunuz çiğ köfteleri ilk giren ilk çıkar prensibiyle satışa sunmanız mantıklı olur.
VAKUMLU ÇİĞ KÖFTE
Çiğ köfte üreticileri, çiğ köfte dükkanlarına ürünleri vakumlu ambalajlarıyla gönderirler. Havasız ortamda paketlenen çiğ köfteler bu vakumlu ambalajların içerisinde uzun süre tazeliğini korur. Paket açılana kadar ilk günkü tazeliğinde kalan çiğ köfteler, satış tezgahına konulmadan önce vakumundan çıkartılır. Bu şekilde stoklarda tutacağınız çiğ köfte ile üretmek daha az maliyetli işlem gerçekleştirmiş olursunuz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder